25-09-2007, 03:29 PM
:lol: :lol:
en wie hebben daar gedrieen gegeten? smaakte uitstekend!
Quote:Chinees volhardt in vieze keuken
Door ALBRAND LEEUWE
ROTTERDAM - Chinees-Indonesisch restaurant Hung Kee aan de Rotterdamse Witte de Withstraat is gisteren door de Rotterdamse rechtbank beboet voor onhygiënische toestanden in de keuken.
Restaurant Hung Kee. FOTO SANNE DONDERS
De plekken waar het voedsel werd bereid, waren smerig en vlees werd op een te hoge temperatuur bewaard. De ondernemers moeten 8000 euro betalen en dreigen de deuren voor drie maanden te moeten sluiten, als ze opnieuw in de fout gaan.
Volgens de politierechter zijn deze toestanden een gevaar voor de volksgezondheid en bedrijven de zaken oneerlijke concurrentie, omdat andere ondernemers wél investeren in schoonmaak en goede koeling. Vorig jaar moest De Chinese Muur aan de Kruiskade dicht voor soortgelijke vergrijpen. Volgens de inspecteurs van de Voedsel en Warenautoriteit zijn Chinezen niet onhygiënischer dan Hollanders. ,,Maar wie niet horen wil, moet voelen.ââ¬â¢Ã¢â¬â¢
Opnieuw Chinees beboet voor smerige keuken
Slecht gekoelde Pekingeenden, kippen en buikspek en dat allemaal in een ronduit smerige keuken. Opnieuw is een Chinese ondernemer op de vingers getikt wegen onhygiënische toestanden: Restaurant Hung Kee in de Rotterdamse Witte de Withstraat moet duizenden euroââ¬â¢s boete betalen en een sluiting dreigt.
Het openbaar ministerie treedt tegenwoordig hard op tegen horeca die waarschuwing na waarschuwing op het gebied van hygiëne aan hun laars lappen.
En dat het gaat om een goedlopende zaak die al bijna 25 jaar op dezelfde plek zit maakt wat dat betreft geen verschil.
In 2005 werden voor de onderneming aan de Witte de Withstraat de eerste processen-verbaal door de medewerkers van de Voedsel- en Warenautoriteit opgemaakt.
De dagvaardingen liegen er niet om. Rubbers van koelapparatuur beschimmeld, een onduidelijke drab van half verteerd voedsel onder het fornuis, handvatten vol aangekoekte etensresten en smerige tegels.
Toen in maart van dit jaar er opnieuw een smerige toestand werd aangetroffen was de maat vol. Zeker omdat in de zaak Pekingeenden, kippen en stukken buikspek buiten de koeling werden bewaard, op een temperatuur van 15 graden, terwijl slechts 7 is toegestaan.
Een van de vennoten, een 47-jarige Rotterdammer van Chinese komaf, liet gisteren voor de rechtbank weten na alle controles de koks te hebben aangesproken. ,,Maar ze willen niet luisteren. En het is heel erg moeilijk om aan koks te komen. Het is allemaal heel moeilijk.ââ¬â¢Ã¢â¬â¢
Moeilijk of niet, duidelijk is dat invallen en rechtszaken geen reclame zijn voor de Chinese restaurants. De hele sector ondervindt de gevolgen van berichten over wantoestanden in de Chinese keukens.
Het bontst maakten de eigenaren van De Chinese Muur het, een restaurant aan de Rotterdamse Kruiskade. In augustus vorig jaar vorderde de rechtbank sluiting nadat controleurs rauw vlees in een vieze spoelbak, vieze messen en speenvarken van achttien graden hadden aangetroffen.
De zaak bleef open in afwachting van hoger beroep, maar moest meteen op slot toen nieuwe ongeregeldheden werden aangetroffen. Inmiddels staat de zaak al bijna een jaar leeg. De eigenaren lijken met de noorderzon vertrokken.
De negatieve berichten treffen ook zaken die wel hun best doen. De Nieuwe Chinese Muur in Hillegersberg werd dikwijls ten onrechte geassocieerd met De Chinese Muur.
Zowel bij de onderneming aan de Kruiskade als bij Hung Kee leken de exploitanten de wind er niet echt onder te hebben.
,,Het personeel is de baas en de koks willen niet schoonmaken. Ik kan er niks aan doen,ââ¬â¢Ã¢â¬â¢ verklaarde de vennoot van Hung Kee gisteren.
De directrice van De Chinese Muur verklaarde tijdens een rechtszaak vorig jaar net te zijn aangetreden en niet te weten hoe alles in de zaak reilde en zeilde.
Justitie heeft geen boodschap aan welk excuus dan ook. ,,Er zijn in dit restaurant zoveel maaltijden geserveerd, met net zoveel gezondheidsrisicoââ¬â¢s. Ik begrijp dat meneer als ondernemer zo zijn problemen heeft, maar consumenten hoeven daarvan niet de dupe te worden,ââ¬â¢Ã¢â¬â¢ aldus officier van justitie mr. C. van Kleef.
Vooral hardleerse ondernemers moeten wat betreft justitie hard worden aangepakt. Wat betreft Van Kleef gaat Hung Kee een half jaar dicht als er nog een keer iets niet in orde is. De economische politierechter legde 8000 euro boete en een voorwaardelijke sluiting van drie maanden op.
De vennoot van Hung Kee zegt gek te worden van alle regeltjes die hier in Nederland gelden. ,,Pekingeenden buiten de koeling laten drogen? Dat doen wij al duizenden jaren. Dat moet ook, anders krijg je geen krokant korstje. In China, Amerika en Engeland mag het allemaal wel.ââ¬â¢Ã¢â¬â¢
ââ¬â¢Chinezen gaan niet slechter te werk dan de Hollandersââ¬â¢
Schrikken doen ze niet zo snel, de controleurs van de Voedsel en Warenautoriteit, de vroegere Keuringsdienst van Waren.,,Maar wie niet horen wil moet voelen. Vandaar dat we op een gegeven moment toch echt naar de strafrechter stappen.ââ¬â¢Ã¢â¬â¢
De heren willen liever niet met hun naam in de krant omdat ze nog bij meer zaken langsmoeten. Een van de twee was nog geen twee weken geleden op bezoek in de Witte de Withstraat. Zelfde resultaat, al waren die bevindingen niet van invloed op de strafzaak.
,,Je gaat dan vaker bij zoââ¬â¢n zaak langs. Binnenkort gaan we weer, om te kijken of ze nu doen wat de rechter hen heeft opgedragen. Zo niet, dan moet die tent dicht. En dat is niet nodig geweest, omdat er heel vaak is gewaarschuwd. Bovendien bezorgt dit deze hele tak van restaurants een slecht imago.ââ¬â¢Ã¢â¬â¢
Het beeld ontstaat dat Chinezen er een potje van maken. ,,Ten onrechte,ââ¬â¢Ã¢â¬â¢ aldus de controleurs. ,,Er zitten ook hele goeie tussen,ââ¬â¢Ã¢â¬â¢ bendarukken ze. ,,En bij de Chinezen is het procentueel echt niet slechter gesteld met de hygiëne dan met bijvoorbeeld Hollandse ondernemers. Je hebt in elke bevolkingsgroep mensen die zich niet aan de wet houden.ââ¬â¢Ã¢â¬â¢
ââ¬â¢Communicatie en personeel groot probleemââ¬â¢
James Wang, eigenaar van De Nieuwe Chinese Muur aan de Bergse Dorpsstraat in Hillegersberg, heeft erg veel last gehad van de wantoestanden bij bijna-naamgenoot De Chinese Muur. En dat terwijl Wang juist een groot voorvechter is van openheid, én van hygiëne.
De problemen die bij Hung Kee worden aangevoerd herkent Wang, die tevens vice-voorzitter is van de Landelijke Chinese Federatie. ,,Het is inderdaad moeilijk om aan koks te komen. En ze zijn eigenwijs. Maar ze kunnen ook luisteren. Als je dingen stap voor stap aan hen vertelt, gebeurt het wel.ââ¬â¢Ã¢â¬â¢
Verder zijn veel Chinese ondernemers de Nederlandse taal onvoldoende machtig. Ze zien de ernst van controles en eventuele sancties niet goed in. ,,En dat de bereiding van Pekingeenden al honderden jaren op die manier gebeurt, klopt ook. Daar is op zich niet zo heel veel mis mee. Van 1,3 miljard Chinezen wordt niet iedereen ziek omdat het zo wordt klaargemaakt.ââ¬â¢Ã¢â¬â¢
Maar de ondernemers moeten ook begrijpen dat in Nederland andere regels gelden dan in China, vindt Wang. ,,De Chinese ondernemers moeten er ook over nadenken hoe ze het allemaal beter kunnen doen. Originele recepten behouden, maar wel klaarmaken op de manier zoals hier is voorgeschreven.ââ¬â¢Ã¢â¬â¢ Bij veel ondernemers gaat het trouwens de goede kant op, vindt James Wang.
en wie hebben daar gedrieen gegeten? smaakte uitstekend!