05-07-2010, 03:49 PM
Mac Wrote:Volgens mij heb jij een heel andere definitie van sportiviteit dan de rest van nederland. Jouw prachtige link naar wikipedia zegt namelijk "Sportiviteit is het naleven van de geschreven en de ongeschreven regels die bij een sport horen."
Vooral het deel van de ongeschreven regels is imo onderdeel van sportiviteit. Geschreven regels zijn er om je aan te houden, als je je er niet aan houdt is er een sanctie klaar. Ongeschreven regels kun je in theorie geen sanctie voor krijgen dus is vooral afhankelijk van de persoon. De vandale heeft vind ik een vrij goeie omschrijving van sportief: "3 in de geest vd sport;".
Wat de fifa doet is in theorie raar. Je moet helemaal geen regel nodig hebben over geblesseerde spelers op het veld. Als iedereen zich sportief zou gedragen zou de bal gewoon buiten getrapt worden. Dat dat niet altijd gebeurt komt vooral omdat een aantal spelers onsportief zijn en zich aanstellen en een blessure faken.
Volgens mij bestaat de term "feitelijk onsportief" niet. (on)sportief is namelijk een subjectief iets. Wie bepaalt namelijk wat "in de geest van de sport" is?
Aangezien je van voetballers die ten koste van alles willen winnen niet kunt en mag verwachten dat ze zich altijd aan geschreven EN ongeschreven regels houden moet je, in mijn optiek terecht, bepaalde ongeschreven regels WEL beschrijven. Puur omdat deze te vaak misbruikt wordt vanuit de gedachte dat de tegenstander 'wel zo sportief zal zijn' om de bal over de lijn te trappen. De ongeschreven 'uittrapregel' is daar een van. Daarom hebben we een scheidsrechter en twee assistenten om te bepalen wat wel en niet binnen de geschreven en ongeschreven regels valt.
Echter:
Quote:Hij moet: g. het spel onderbreken, indien naar zijn oordeel een speler ernstig geblesseerd is, de speler zo spoedig mogelijk van het speelveld laten verwijderen en het spel onmiddellijk daarna laten hervatten. Indien een speler licht geblesseerd is, moet het spel niet worden onderbroken voordat de bal uit het spel is. Een speler die in staat is naar de zijlijn of doellijn te gaan om daar te worden geholpen, mag niet op het speelveld worden behandeld;
Hoe bepaalt een scheidsrechter of een speler ernstig of licht geblesseerd is? Waarom zou een speler naar de zijlijn of doellijn gaan als hij licht/zwaar geblesseerd op de grond ligt? De regel is dus halfslachtig en daarmee dubieus. Ik heb hierboven al gezegd wat ik een betere oplossing zou vinden, maar zo is de regel op dit moment.
@waf: Waarom en waarmee zou ik in hemelsnaam een speler feliciteren tijdens de wedstrijd? Met zijn verjaardag? Dan moet hij eerst maar trakteren op bier en/of taart. Dat getuigt tenminste van hoffelijkheid en respect.
En als je serieus meent dat het niet uitmaakt hoe iemand een voetbalwedstrijd wint kunnen we net zo goed de spelregels en ook de wedstrijdleiding afschaffen. 11 tegen 11 op het veld en na exact 2 keer 45 minuten gaat de bel en is het afgelopen. Wel helder, niet hoffelijk, respectvol en beleefd.
She was only the Gardener's daughter, but boy! What a melons!