29-09-2006, 05:10 PM
Wist ik dit maar eerder:
Ik zit dus vaak op een 100-weg waar dit het geval is achter bejaarden aan te tuffen omdat ik niet in mag halen (dacht ik)!!!
Quote:Toepassing doorgetrokken streep
Indien een doorgetrokken streep zich bevindt tussen rijstroken dan wel op paden met verkeer in beide richtingen (asstreep), mogen bestuurders de streep niet naar links overschrijden en zich niet links van de streep bevinden, tenzij aan de rechterzijde van de doorgetrokken streep een onderbroken streep is aangebracht. In feite is inhalen verboden wanneer de bestuurder links van hem een doorgetrokken asstreep ziet. Indien de streep zich bevindt tussen rijstroken dan wel op paden voor verkeer in één richting (deelstreep) mogen bestuurders de streep niet overschrijden, tenzij tussen de bestuurder en de doorgetrokken streep een onderbroken streep is aangebracht. Bij een doorgetrokken streep aan de linkerzijde van de bestuurder is het derhale verboden van rijstrook te wisselen.
Op enkelbaanswegen buiten de bebouwde kom (gebiedsontsluitingswegen) vallen bij frontale ongevallen en schampongevallen relatief veel slachtoffers. Onder andere om deze reden is in het "Handboek Wegontwerp Gebiedsontsluitingswegen" (CROW, 2002) de doorgetrokken asstreep vervangen door een rijrichtingscheiding. Deze rijrichtingscheiding bestaat uit ten minste twee doorgetrokken strepen met een tussenruimte van 0,30 tot 0,80 m. In Europees verband is bepaald, dat de onderlinge afstand tussen deze strepen maximaal 0,18 m mag bedragen, wil er sprake zijn van een inhaalverbod. Bij een afstand > 0,18 m, wat gezien de functie van de rijrichtingscheiding is aan te bevelen, is derhalve inhalen juridisch gezien toegestaan. Dit kan wettelijk alleen worden voorkomen door bord F1 te plaatsen. In de praktijk blijkt in situaties met een rijrichtingscheiding nauwelijks te worden ingehaald.
Ik zit dus vaak op een 100-weg waar dit het geval is achter bejaarden aan te tuffen omdat ik niet in mag halen (dacht ik)!!!
[color=#FF4500]Verhoeven in Oranje![/color]