Posts: 5.146
Threads: 60
Joined: Jun 2004
Ik kom geregeld mensen tegen op dit forum die goede restaurants bezoeken en daarbij de wijn de hemel inprijzen.
Alleen is er nog geen wijntopic op dit forum? Toch lang niet iedereen hier drinkt bier hoop ik?
Dus gooi je wijnervaringen in de groep, wellicht kunnen we er allemaal een smaakje beter van worden.
Ik ben gek op Chianti (de Cecchi is echt super en veelal de enige DOC wijn in een supermarktschap) en Italiaanse wijnen.
Meestal loop ik even langs de G&G of een regionale wijnhandel maar de Italiaanse wijnen zijn ook bij de supermarkten aardig verkrijgbaar.
Ik heb gisteren de witte Villa Antinori Toscana eens geprobeerd. Via AH rond de ââ¬8,- dacht ik.
Goede ervaringen met de rode Antinori maar vanochtend dacht ik door de grond te gaan. Kolere, wat een koppijn. En dat zou met 2 glazen (en twee biertjes op het werk) toch niet moeten kunnen volgens mij.
Iemand ervaring met de Antinori wijnen?
'De meerderheid van de bevolking bestaat nu eenmaal uit randdebielen. Ik
zeg het misschien wat cru, maar zo is het wel.' (Prof. Dr. M. van Rossem)
Posts: 3.021
Threads: 40
Joined: Jul 2004
Chianti drink ik alleen als ik bij mijn nicht logeer, die in Chianti woont, maar dat is dan meestal de goedkopere wijn van de lokale wijnboer, die je hier niet koopt. Ik weet wel dat echte Chianti (Chianti Classico) voorzien is van het rode ronde label met zwarte haan in het midden.
Als ik hier wijn koop heb ik het liefste Duitse Moezelwijn, of stevige rode Zuid-Afrikaanse wijn. Koppijn, katers enzo van wijn heb ik nooit.
May The Schwartz Be With You
Posts: 7.331
Threads: 131
Joined: Jun 2004
Zoals verwacht ben ik een fan van Italiaanse wijnen, zowel wit als rood.
Van de witte drink ik vaak de Vermentino (Sardinia, Corsica en ook een paar uit Toscane), Pinot Grigio (Friuli) of Verdicchio (Marken). Van de rode vind ik de Copertino's, Negroamaro's en Primitivo's uit Puglia, de Nero D'avolo van Sicilia of de Nebiolo uit Piemonte et lekkerst. Dure wijnen als Barolo's, Barbaresco's en de betere Trebbiano's bewaar ik voor een speciale gelegenheid.
Toevallig is de Vermentino Preignes le Vieux in de aanbieding bij de Mitra van ââ¬7 voor ââ¬6. Een aanrader!
She was only the Gardener's daughter, but boy! What a melons!
Posts: 102
Threads: 0
Joined: Oct 2009
Geen Italiaan, maar tóch lekker....
Velours des Collines, Vaqueyras bij Albert Heijn.
Het gaat er niet om hoe vaak je valt, wat telt is hoe vaak je weer opstaat.
Posts: 11.477
Threads: 208
Joined: Jun 2004
Ben een echte wijnliefhebber.
Ik rijd ieder jaar sowieso een paar keer naar de champagestreek om daar wat cava's af te gaan en overal wat doosjes mee te nemen.
Verder drink ik wit en rood vaak van alles wat. Leuk om te proberen en niet steeds hetzelfde te drinken. Vergeet helaas altijd de toppers op te schrijven.
Laatste tijd koop ik ook vaak sherry vh vat (Pedro Ximenez). Lekker voor bij oude kaas en ook chocotoetjes.
EDIT: Als je trouwens op een luchtige manier wat meer over wijn wilt leren (zoals ik), zijn de DVDs van James May (topgear) die wijn 'leert' drinken van Oz clarke erg vermakelijk. Heten Big Win Adventure (californie en frankrijk). Zat in een box met een wijn DVD van Jancis Robinson (wijnexpert)
We can't, can not get, we can not get enough!!
Posts: 5.146
Threads: 60
Joined: Jun 2004
Naar de champagnestreek rijden om wat cava's af te gaan. Hahaha, mooie zinspeling waar de champagne-liefhebber van zal gruwelen
Qua wijn-leer-tips zijn de boeken van Matt Skinner zeer grote aanraders. Matt heeft een hekel aan al het erudiete geneuzel en kan je naar wijn laten kijken (en laten proeven) zoals het hoort in mijn ogen. Geen gezeur dat de duurste wijnen ook meteen de beste zijn, geen gezeur over wijnen die alleen maar moeten rijpen maar feitelijke kennis in combinatie met weetjes en een frisse aanpak zonder poespas en met 'humor' die je kent van koks zoals Ramsey en Oliver. Zinsnedes in de trant van: "Proeven doe je door een laagje van circa 1 cm in een glas te schenken, rond te draaien, te ruiken en in je mond te nemen. Uitspugen is onzin! Liever nog heb ik dat je gewoon een glas volschenkt en naar binnen giet" staan met grote regelmaat in zijn boeken. Ik deel dan ook zijn mening dat je wijn gewoon moet drinken en moet leren waar de smaakverschillen inzitten zonder er teveel over te bazelen alsof het hogere wiskunde is... =D>
'De meerderheid van de bevolking bestaat nu eenmaal uit randdebielen. Ik
zeg het misschien wat cru, maar zo is het wel.' (Prof. Dr. M. van Rossem)
Posts: 102
Threads: 0
Joined: Oct 2009
=D> :beerbros:
Het gaat er niet om hoe vaak je valt, wat telt is hoe vaak je weer opstaat.
Posts: 7.331
Threads: 131
Joined: Jun 2004
Marshall Wrote:Naar de champagnestreek rijden om wat cava's af te gaan. Hahaha, mooie zinspeling waar de champagne-liefhebber van zal gruwelen
Qua wijn-leer-tips zijn de boeken van Matt Skinner zeer grote aanraders. Matt heeft een hekel aan al het erudiete geneuzel en kan je naar wijn laten kijken (en laten proeven) zoals het hoort in mijn ogen. Geen gezeur dat de duurste wijnen ook meteen de beste zijn, geen gezeur over wijnen die alleen maar moeten rijpen maar feitelijke kennis in combinatie met weetjes en een frisse aanpak zonder poespas en met 'humor' die je kent van koks zoals Ramsey en Oliver. Zinsnedes in de trant van: "Proeven doe je door een laagje van circa 1 cm in een glas te schenken, rond te draaien, te ruiken en in je mond te nemen. Uitspugen is onzin! Liever nog heb ik dat je gewoon een glas volschenkt en naar binnen giet" staan met grote regelmaat in zijn boeken. Ik deel dan ook zijn mening dat je wijn gewoon moet drinken en moet leren waar de smaakverschillen inzitten zonder er teveel over te bazelen alsof het hogere wiskunde is... =D>
Ik ben het grotendeels met je eens met betrekking tot de prijs/kwaliteit en het te lang rijpen van wijnen, maar als je een wijnproeverij goed wilt doen is het aan te raden om inderdaad een klein beetje wijn in te schenken, rond te draaien, te ruiken (met je mond open!), te proeven, te 'slobberen', dan weer uit te spugen en je mond te spoelen met gewoon water. Dan kan je namelijk de verschillen tussen de proefwijnen goed proeven. Als je ze allemaal wegklokt wordt de smaak en geur van de 2e beinvloed door die van de 1e enzovoorts. Bovendien wordt je mening er niet objectiever op na je 5e of 6e glas wijn... :cheers:
Dat jij wijn gewoon lekker wilt vinden en er niet teveel over wilt bazelen is prima, maar dat je wijn kunt categoriseren en een heleboel dingen kunt herkennen in zowel de geur als de smaak staat niet ter discussie, lijkt mij.
She was only the Gardener's daughter, but boy! What a melons!
Posts: 11.477
Threads: 208
Joined: Jun 2004
Spugen is puur om niet bezopen te raken. Voor het proeven vd wijn maakt het idd weinig uit. Ik spuug ook zelden wat uit! Stukje brood / noten maken je smaak weer neutraal
We can't, can not get, we can not get enough!!
Posts: 7.331
Threads: 131
Joined: Jun 2004
Ekslem Wrote:Spugen is puur om niet bezopen te raken. Voor het proeven vd wijn maakt het idd weinig uit. Ik spuug ook zelden wat uit! Stukje brood / noten maken je smaak weer neutraal
Noten is een no-no. Glaasje water, zonder bubbels werkt het beste.
She was only the Gardener's daughter, but boy! What a melons!
Posts: 5.146
Threads: 60
Joined: Jun 2004
Gerben Zonderland Wrote:Dat jij wijn gewoon lekker wilt vinden en er niet teveel over wilt bazelen is prima, maar dat je wijn kunt categoriseren en een heleboel dingen kunt herkennen in zowel de geur als de smaak staat niet ter discussie, lijkt mij.
Dat zeg ik dan ook nergens!
Net als dat ik nergens zeg dat als je 10 wijnen wilt proeven het niet handig is om ze alle 10 volledig door te klokken. :-&
'De meerderheid van de bevolking bestaat nu eenmaal uit randdebielen. Ik
zeg het misschien wat cru, maar zo is het wel.' (Prof. Dr. M. van Rossem)
Posts: 7.331
Threads: 131
Joined: Jun 2004
Marshall Wrote:Liever nog heb ik dat je gewoon een glas volschenkt en naar binnen giet" staan met grote regelmaat in zijn boeken. Ik deel dan ook zijn mening dat je wijn gewoon moet drinken.....
Als je een wijn uitzoekt bij een restaurant krijg je, als het goed is, ook eerst alleen maar een bodempje. Daar ruik je toch ook eerst altijd aan en dan neem je een slokje? Of klok je dat wel gewoon weg?
Bij een wijnproeverij krijg je trouwens ook alleen maar bodempjes, normaal gesproken. Na afloop neem je nog een glas van de lekkerste of koop je een flesje en neemt dat mee naar huis. Het naar binnen gieten van wijn snap ik gewoon niet. Dat doe je met bier, fris of water, maar niet met de goddelijke drank. :cheers:
She was only the Gardener's daughter, but boy! What a melons!
Posts: 5.146
Threads: 60
Joined: Jun 2004
Gerben Zonderland Wrote:Marshall Wrote:Liever nog heb ik dat je gewoon een glas volschenkt en naar binnen giet" staan met grote regelmaat in zijn boeken. Ik deel dan ook zijn mening dat je wijn gewoon moet drinken.....
Als je een wijn uitzoekt bij een restaurant krijg je, als het goed is, ook eerst alleen maar een bodempje. Daar ruik je toch ook eerst altijd aan en dan neem je een slokje? Of klok je dat wel gewoon weg?
Bij een wijnproeverij krijg je trouwens ook alleen maar bodempjes, normaal gesproken. Na afloop neem je nog een glas van de lekkerste of koop je een flesje en neemt dat mee naar huis. Het naar binnen gieten van wijn snap ik gewoon niet. Dat doe je met bier, fris of water, maar niet met de goddelijke drank. :cheers: Er staat ook "liever nog...". Nergens staat dat je wijn naar binnen moet gieten (ondanks dat op sommige feestjes je maar beter zo snel mogelijk dat bocht naar binnen kunt gieten, dan proef je het niet meer.
Enne, bij restaurants vraag ik altijd of ze thuis ook maar een bodempje wijn drinken? Nee? Nou dan, gooi dat glas vol! :eten:
Merendeel van de toko's die zich restaurant noemen gaan geeneens met een bodempje lopen draven. Die laten je gewoon een keuze en schenken je glas vol. Bij de wat betere toko's heb je uiteraard het moment wel maar aangezien ik niet op een boerensloop in Fryslan werk en dus een arme sloeber ben kom ik niet wekelijks in dat soort toko's
'De meerderheid van de bevolking bestaat nu eenmaal uit randdebielen. Ik
zeg het misschien wat cru, maar zo is het wel.' (Prof. Dr. M. van Rossem)
Posts: 11.477
Threads: 208
Joined: Jun 2004
Als er voor jou een bestelde fles opengemaakt wordt, krijg je eerst een bodempje om alleen te kijken of de wijn goed is in de zin van geen kurk / azijnsteek. gemiddeld 1 op de ~20 flessen heeft kurk is me ooit verteld.
Als ze ergens jouw fles gewoon volnaaien, heb je wrs geen fles maar gewoon een glas besteld (van bv de tap)
We can't, can not get, we can not get enough!!
Posts: 7.331
Threads: 131
Joined: Jun 2004
Ekslem Wrote:Als er voor jou een bestelde fles opengemaakt wordt, krijg je eerst een bodempje om alleen te kijken of de wijn goed is in de zin van geen kurk / azijnsteek. gemiddeld 1 op de ~20 flessen heeft kurk is me ooit verteld.
Als ze ergens jouw fles gewoon volnaaien, heb je wrs geen fles maar gewoon een glas besteld (van bv de tap)
Exact. En als hij goed is schenkt hij daarna eerst de anderen een glas vol en daarna vult hij dat van jou aan. En als je niet weet welke je moet kiezen vraag je aan de ober om een frisse/zoete/droge/fruitige/krachtige/robuuste/watjemaarlekkervindt wijn. Wat een Friese boerensloop (?) er trouwens mee te maken heeft weet ik niet. In de meeste restaurants waar ik kom, ook de goedkopere, hebben ze geen moeite met het laten zien van de fles, het openen aan tafel en het inschenken van een bodempje voor de 'voorproever'.
She was only the Gardener's daughter, but boy! What a melons!
Posts: 5.146
Threads: 60
Joined: Jun 2004
Hahaha, excuse moi, mea culpa: de boerensloEp heeft met uiteraard met je inkomsten als boerenknecht te maken meneer Zonderland. Schijnbaar zijn die inkomsten vrij aardig!
Uiteraard zal het merendeel van de restaurants waar jij eet of waar ik eet er geen moeite mee hebben. Echter, de restaurants waar ik eet doen het veelal niet uit gewoonte. Misschien komt dat omdat ik gewoon van authentieke spaanse en italiaanse restaurants houd die gewoon een voorraad goede wijnen standaard hebben staan waar je de keuze uit maakt. En nee, dan drink ik wel uit de fles. Van de tap drink ik niet, daar heb ik slechte ervaringen mee (behalve bier dan... alhoewel dat van fles veelal ook beter is, helemaal zonder conserveermiddelen = koppijnvrij!).
Enne Ekslem, uiteraard, dat weet ik ook. En kurk of azijnsteek kan ik ook nog wel herkennen. Ik vind het leuk om over wijnen te leren en er meer van te weten maar als ik in een restaurant ga lopen vragen om de fles vanwege de smaak (wat velen pretenderen) zal het voor de 'show' zijn en echt (nog) niet omdat ik er veel van kan zeggen. Dan vind ik het dus onzin om het te doen en pretentieus geneuzel.
Echter zodra een rosé die we veel dronken op het terras ineens een andere blijkt te zijn na glas 3 en dit niet is aangekondigd dan mag je van mij de boel gewoon terugneme. Stelletje rukkers! ](*,)
Maar goed, Matt Skinner is dus top!
'De meerderheid van de bevolking bestaat nu eenmaal uit randdebielen. Ik
zeg het misschien wat cru, maar zo is het wel.' (Prof. Dr. M. van Rossem)
Posts: 3.069
Threads: 32
Joined: Sep 2004
Mooie Kapa van de Appie is heerlijk, vooral de rode. Laatst ook andere rode die lekker was, Berbe nogwat.
De witte heb ik meestal ook van de Appie, iets zoeter dan de mooie kaap wit.
Rosé, in de zomer, komt van de Gal&Gal, al was hij afg. nazomer ook in de aanbieding bij de Lidl.
Ik weiger trouwens wijn uit pakken te drinken, moet wel uit de fles komen. Ben verder geen kenner, vooral een genieter, die niet altijd bier drinkt en door de weeks op verjaardagen en vaak op zondagmiddag/avond wijnt drinkt.
Bier voornamelijk bij het stappen/in de kroeg, op de zondagmorgen bij mn opa's (ene week opa 1, andere week opa 2), op zaterdagmiddag na het voetbal en op maandag na het zaalvoetbal.
Posts: 9.427
Threads: 76
Joined: Jun 2004
Gerben Zonderland Wrote:Ekslem Wrote:Als er voor jou een bestelde fles opengemaakt wordt, krijg je eerst een bodempje om alleen te kijken of de wijn goed is in de zin van geen kurk / azijnsteek. gemiddeld 1 op de ~20 flessen heeft kurk is me ooit verteld.
Als ze ergens jouw fles gewoon volnaaien, heb je wrs geen fles maar gewoon een glas besteld (van bv de tap)
Exact. En als hij goed is schenkt hij daarna eerst de anderen een glas vol en daarna vult hij dat van jou aan. En als je niet weet welke je moet kiezen vraag je aan de ober om een frisse/zoete/droge/fruitige/krachtige/robuuste/watjemaarlekkervindt wijn. Wat een Friese boerensloop (?) er trouwens mee te maken heeft weet ik niet. In de meeste restaurants waar ik kom, ook de goedkopere, hebben ze geen moeite met het laten zien van de fles, het openen aan tafel en het inschenken van een bodempje voor de 'voorproever'.
fout, niet 'de anderen' worden eerst volgeschonken, maar eerst 'de dames'.
Posts: 7.331
Threads: 131
Joined: Jun 2004
waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:Ekslem Wrote:Als er voor jou een bestelde fles opengemaakt wordt, krijg je eerst een bodempje om alleen te kijken of de wijn goed is in de zin van geen kurk / azijnsteek. gemiddeld 1 op de ~20 flessen heeft kurk is me ooit verteld.
Als ze ergens jouw fles gewoon volnaaien, heb je wrs geen fles maar gewoon een glas besteld (van bv de tap)
Exact. En als hij goed is schenkt hij daarna eerst de anderen een glas vol en daarna vult hij dat van jou aan. En als je niet weet welke je moet kiezen vraag je aan de ober om een frisse/zoete/droge/fruitige/krachtige/robuuste/watjemaarlekkervindt wijn. Wat een Friese boerensloop (?) er trouwens mee te maken heeft weet ik niet. In de meeste restaurants waar ik kom, ook de goedkopere, hebben ze geen moeite met het laten zien van de fles, het openen aan tafel en het inschenken van een bodempje voor de 'voorproever'.
fout, niet 'de anderen' worden eerst volgeschonken, maar eerst 'de dames'.
Helemaal niet fout. Hij is toch een kerel? Jij voegt alleen nog een regeltje toe.
She was only the Gardener's daughter, but boy! What a melons!
Posts: 9.427
Threads: 76
Joined: Jun 2004
Gerben Zonderland Wrote:waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:Ekslem Wrote:Als er voor jou een bestelde fles opengemaakt wordt, krijg je eerst een bodempje om alleen te kijken of de wijn goed is in de zin van geen kurk / azijnsteek. gemiddeld 1 op de ~20 flessen heeft kurk is me ooit verteld.
Als ze ergens jouw fles gewoon volnaaien, heb je wrs geen fles maar gewoon een glas besteld (van bv de tap)
Exact. En als hij goed is schenkt hij daarna eerst de anderen een glas vol en daarna vult hij dat van jou aan. En als je niet weet welke je moet kiezen vraag je aan de ober om een frisse/zoete/droge/fruitige/krachtige/robuuste/watjemaarlekkervindt wijn. Wat een Friese boerensloop (?) er trouwens mee te maken heeft weet ik niet. In de meeste restaurants waar ik kom, ook de goedkopere, hebben ze geen moeite met het laten zien van de fles, het openen aan tafel en het inschenken van een bodempje voor de 'voorproever'.
fout, niet 'de anderen' worden eerst volgeschonken, maar eerst 'de dames'.
Helemaal niet fout. Hij is toch een kerel? Jij voegt alleen nog een regeltje toe.
ik voeg geen regeltje toe. volgens de etiquette schenk je nadat de wijn door de gastheer is goedgekeurd eerst de dames in.
Posts: 5.146
Threads: 60
Joined: Jun 2004
waf Wrote:ik voeg geen regeltje toe. volgens de etiquette schenk je nadat de wijn door de gastheer is goedgekeurd eerst de damens in.
Nooit naar het etiket kijken
'De meerderheid van de bevolking bestaat nu eenmaal uit randdebielen. Ik
zeg het misschien wat cru, maar zo is het wel.' (Prof. Dr. M. van Rossem)
Posts: 7.331
Threads: 131
Joined: Jun 2004
waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:Ekslem Wrote:Als er voor jou een bestelde fles opengemaakt wordt, krijg je eerst een bodempje om alleen te kijken of de wijn goed is in de zin van geen kurk / azijnsteek. gemiddeld 1 op de ~20 flessen heeft kurk is me ooit verteld.
Als ze ergens jouw fles gewoon volnaaien, heb je wrs geen fles maar gewoon een glas besteld (van bv de tap)
Exact. En als hij goed is schenkt hij daarna eerst de anderen een glas vol en daarna vult hij dat van jou aan. En als je niet weet welke je moet kiezen vraag je aan de ober om een frisse/zoete/droge/fruitige/krachtige/robuuste/watjemaarlekkervindt wijn. Wat een Friese boerensloop (?) er trouwens mee te maken heeft weet ik niet. In de meeste restaurants waar ik kom, ook de goedkopere, hebben ze geen moeite met het laten zien van de fles, het openen aan tafel en het inschenken van een bodempje voor de 'voorproever'.
fout, niet 'de anderen' worden eerst volgeschonken, maar eerst 'de dames'.
Helemaal niet fout. Hij is toch een kerel? Jij voegt alleen nog een regeltje toe.
ik voeg geen regeltje toe. volgens de etiquette schenk je nadat de wijn door de gastheer is goedgekeurd eerst de dames in.
Horen die dames niet bij 'de anderen'?
She was only the Gardener's daughter, but boy! What a melons!
Posts: 9.427
Threads: 76
Joined: Jun 2004
Gerben Zonderland Wrote:waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:Ekslem Wrote:Als er voor jou een bestelde fles opengemaakt wordt, krijg je eerst een bodempje om alleen te kijken of de wijn goed is in de zin van geen kurk / azijnsteek. gemiddeld 1 op de ~20 flessen heeft kurk is me ooit verteld.
Als ze ergens jouw fles gewoon volnaaien, heb je wrs geen fles maar gewoon een glas besteld (van bv de tap)
Exact. En als hij goed is schenkt hij daarna eerst de anderen een glas vol en daarna vult hij dat van jou aan. En als je niet weet welke je moet kiezen vraag je aan de ober om een frisse/zoete/droge/fruitige/krachtige/robuuste/watjemaarlekkervindt wijn. Wat een Friese boerensloop (?) er trouwens mee te maken heeft weet ik niet. In de meeste restaurants waar ik kom, ook de goedkopere, hebben ze geen moeite met het laten zien van de fles, het openen aan tafel en het inschenken van een bodempje voor de 'voorproever'.
fout, niet 'de anderen' worden eerst volgeschonken, maar eerst 'de dames'.
Helemaal niet fout. Hij is toch een kerel? Jij voegt alleen nog een regeltje toe.
ik voeg geen regeltje toe. volgens de etiquette schenk je nadat de wijn door de gastheer is goedgekeurd eerst de dames in.
Horen die dames niet bij 'de anderen'?
ja, maar toch is je stelling te algemeen. :nanana:
Posts: 7.331
Threads: 131
Joined: Jun 2004
waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:Ekslem Wrote:Als er voor jou een bestelde fles opengemaakt wordt, krijg je eerst een bodempje om alleen te kijken of de wijn goed is in de zin van geen kurk / azijnsteek. gemiddeld 1 op de ~20 flessen heeft kurk is me ooit verteld.
Als ze ergens jouw fles gewoon volnaaien, heb je wrs geen fles maar gewoon een glas besteld (van bv de tap)
Exact. En als hij goed is schenkt hij daarna eerst de anderen een glas vol en daarna vult hij dat van jou aan. En als je niet weet welke je moet kiezen vraag je aan de ober om een frisse/zoete/droge/fruitige/krachtige/robuuste/watjemaarlekkervindt wijn. Wat een Friese boerensloop (?) er trouwens mee te maken heeft weet ik niet. In de meeste restaurants waar ik kom, ook de goedkopere, hebben ze geen moeite met het laten zien van de fles, het openen aan tafel en het inschenken van een bodempje voor de 'voorproever'.
fout, niet 'de anderen' worden eerst volgeschonken, maar eerst 'de dames'.
Helemaal niet fout. Hij is toch een kerel? Jij voegt alleen nog een regeltje toe.
ik voeg geen regeltje toe. volgens de etiquette schenk je nadat de wijn door de gastheer is goedgekeurd eerst de dames in.
Horen die dames niet bij 'de anderen'?
ja, maar toch is je stelling te algemeen. :nanana:
Maar daardoor wel allesomvattend. Daarmee is mijn regel dus niet fout, maar slechts niet gedetailleerd/specifiek genoeg. ig:
She was only the Gardener's daughter, but boy! What a melons!
Posts: 9.427
Threads: 76
Joined: Jun 2004
Gerben Zonderland Wrote:waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:Ekslem Wrote:Als er voor jou een bestelde fles opengemaakt wordt, krijg je eerst een bodempje om alleen te kijken of de wijn goed is in de zin van geen kurk / azijnsteek. gemiddeld 1 op de ~20 flessen heeft kurk is me ooit verteld.
Als ze ergens jouw fles gewoon volnaaien, heb je wrs geen fles maar gewoon een glas besteld (van bv de tap)
Exact. En als hij goed is schenkt hij daarna eerst de anderen een glas vol en daarna vult hij dat van jou aan. En als je niet weet welke je moet kiezen vraag je aan de ober om een frisse/zoete/droge/fruitige/krachtige/robuuste/watjemaarlekkervindt wijn. Wat een Friese boerensloop (?) er trouwens mee te maken heeft weet ik niet. In de meeste restaurants waar ik kom, ook de goedkopere, hebben ze geen moeite met het laten zien van de fles, het openen aan tafel en het inschenken van een bodempje voor de 'voorproever'.
fout, niet 'de anderen' worden eerst volgeschonken, maar eerst 'de dames'.
Helemaal niet fout. Hij is toch een kerel? Jij voegt alleen nog een regeltje toe.
ik voeg geen regeltje toe. volgens de etiquette schenk je nadat de wijn door de gastheer is goedgekeurd eerst de dames in.
Horen die dames niet bij 'de anderen'?
ja, maar toch is je stelling te algemeen. :nanana:
Maar daardoor wel allesomvattend. Daarmee is mijn regel dus niet fout, maar slechts niet gedetailleerd/specifiek genoeg. ig:
het is fout. helemaal fout. etiquette zijn juist strenge regels. bij een cursus goeie manieren wordt jouw antwoord fout gerekend. fout. fout. fout.
Posts: 3.069
Threads: 32
Joined: Sep 2004
Gisteren aan het bier gezeten.
Net wakker wordend ben ik er van overtuigd dat ik beter een paar wijntjes had kunnen nuttigen. :cheers:
Posts: 7.331
Threads: 131
Joined: Jun 2004
waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:Ekslem Wrote:Als er voor jou een bestelde fles opengemaakt wordt, krijg je eerst een bodempje om alleen te kijken of de wijn goed is in de zin van geen kurk / azijnsteek. gemiddeld 1 op de ~20 flessen heeft kurk is me ooit verteld.
Als ze ergens jouw fles gewoon volnaaien, heb je wrs geen fles maar gewoon een glas besteld (van bv de tap)
Exact. En als hij goed is schenkt hij daarna eerst de anderen een glas vol en daarna vult hij dat van jou aan. En als je niet weet welke je moet kiezen vraag je aan de ober om een frisse/zoete/droge/fruitige/krachtige/robuuste/watjemaarlekkervindt wijn. Wat een Friese boerensloop (?) er trouwens mee te maken heeft weet ik niet. In de meeste restaurants waar ik kom, ook de goedkopere, hebben ze geen moeite met het laten zien van de fles, het openen aan tafel en het inschenken van een bodempje voor de 'voorproever'.
fout, niet 'de anderen' worden eerst volgeschonken, maar eerst 'de dames'.
Helemaal niet fout. Hij is toch een kerel? Jij voegt alleen nog een regeltje toe.
ik voeg geen regeltje toe. volgens de etiquette schenk je nadat de wijn door de gastheer is goedgekeurd eerst de dames in.
Horen die dames niet bij 'de anderen'?
ja, maar toch is je stelling te algemeen. :nanana:
Maar daardoor wel allesomvattend. Daarmee is mijn regel dus niet fout, maar slechts niet gedetailleerd/specifiek genoeg. ig:
het is fout. helemaal fout. etiquette zijn juist strenge regels. bij een cursus goeie manieren wordt jouw antwoord fout gerekend. fout. fout. fout.
Onvolledig, dus niet helemaal fout. En volg jij een cursus goede manieren? Bravo! =D>
She was only the Gardener's daughter, but boy! What a melons!
Posts: 9.427
Threads: 76
Joined: Jun 2004
Gerben Zonderland Wrote:waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:Ekslem Wrote:Als er voor jou een bestelde fles opengemaakt wordt, krijg je eerst een bodempje om alleen te kijken of de wijn goed is in de zin van geen kurk / azijnsteek. gemiddeld 1 op de ~20 flessen heeft kurk is me ooit verteld.
Als ze ergens jouw fles gewoon volnaaien, heb je wrs geen fles maar gewoon een glas besteld (van bv de tap)
Exact. En als hij goed is schenkt hij daarna eerst de anderen een glas vol en daarna vult hij dat van jou aan. En als je niet weet welke je moet kiezen vraag je aan de ober om een frisse/zoete/droge/fruitige/krachtige/robuuste/watjemaarlekkervindt wijn. Wat een Friese boerensloop (?) er trouwens mee te maken heeft weet ik niet. In de meeste restaurants waar ik kom, ook de goedkopere, hebben ze geen moeite met het laten zien van de fles, het openen aan tafel en het inschenken van een bodempje voor de 'voorproever'.
fout, niet 'de anderen' worden eerst volgeschonken, maar eerst 'de dames'.
Helemaal niet fout. Hij is toch een kerel? Jij voegt alleen nog een regeltje toe.
ik voeg geen regeltje toe. volgens de etiquette schenk je nadat de wijn door de gastheer is goedgekeurd eerst de dames in.
Horen die dames niet bij 'de anderen'?
ja, maar toch is je stelling te algemeen. :nanana:
Maar daardoor wel allesomvattend. Daarmee is mijn regel dus niet fout, maar slechts niet gedetailleerd/specifiek genoeg. ig:
het is fout. helemaal fout. etiquette zijn juist strenge regels. bij een cursus goeie manieren wordt jouw antwoord fout gerekend. fout. fout. fout.
Onvolledig, dus niet helemaal fout. En volg jij een cursus goede manieren? Bravo! =D>
onvolledig en dus fout. en ook de aanname dat ik zo'n cursus volg is fout.
allemaal fout.
Posts: 11.477
Threads: 208
Joined: Jun 2004
Kom toevallig dit topic tegen (was op zoek naar een andere ).
Wie van een stevige rood houdt... Afgelopen jaar wat flessen in Vacqueyras (Rhone) meegenomen en laatst weer 1 van opgetoeterd. Was ff vergeten hoe lekker dat spul uit die streek ook alweer was. Aanrader imo
We can't, can not get, we can not get enough!!
Posts: 5.536
Threads: 23
Joined: Jan 2005
Vorige week wijnproeverij gehad met Duitse wijnen. Die worden onderschat volgens de desbetreffende wijnboer :razz: Die Riessling-varianten vond ik niet wat, maar was wel gecharmeerd van de Blauburgunder en Grauburgunder.
|